Groep 3 Daltonproof biedt leraren inzicht in hoe het onderwijs in groep 3 flexibel vormgegeven kan worden. Het boek biedt praktische ideeën voor het breed vormen van kinderen in groep 3. In 1985 is het basisonderwijs ingevoerd. De fusie van de kleuter- en lagere school had tot doel om een ononderbroken ontwikkelingslijn te creëren, om het onderwijs meer af te stemmen op de behoeftes en interesses van de kinderen en om de verworvenheden van het kleuteronderwijs meer te benutten, onder andere in groep 3.

De pabo van Saxion organiseert al enige jaren een netwerk voor daltonleraren in groep 3. De leraren van dit netwerk geven aan dat de praktijk van het onderwijs in veel groepen 3 helaas vaak het tegenovergestelde laten zien van wat oorspronkelijk de bedoeling was. Werkwijzen uit de ‘oude’ lagere school zijn gemeengoed geworden in de onderbouwgroepen. En leraren in groep 3 ervaren vaak zoveel druk door de overladenheid van het programma en door de focus op hoge meetbare opbrengsten, dat er te weinig werk gemaakt kan worden van het creëren van een doorgaande lijn tussen de onderbouwgroepen en groep 3. De deelnemers van het netwerk ‘Dalton in 3’ geven bovendien aan het lastig te vinden om werk te maken van de daltonvisie van de school in hun groep.

Groep 3 daltonproof biedt leraren inzicht in hoe het onderwijs in groep 3 flexibel vormgegeven kan worden. Centraal daarbij staat het werken vanuit de daltonvisie. Het boek biedt praktische ideeën voor het breed vormen van kinderen in groep 3 en voor het idee om kinderen te leren meer ‘chef’ te laten zijn over het eigen leren. Want dat is waar daltononderwijs naar streeft: kinderen niet voor de juf of de meester te laten werken, maar voor zichzelf.

René Berends is daltonopleider en onderzoeker in het lectoraat Vernieuwingsonderwijs van de Academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion in Deventer.